Tui Na & Acupunctuur

Acupunctuur

De behandeling duurt 45-60 minuten. Eerst wordt met de acupuncturist uw klachten en gezondheidstoestand besproken en waarom u bent gekomen. Daarna wordt uw pols gevoeld en naar uw tong gekeken. Dit zijn 2 diagnose middelen die we in de Chinese Geneeskunde gebruiken. Op basis van de persoonlijke diagnose van uw klachten plaats de acupuncturist een aantal zeer kleine naaldjes verspreid over uw lichaam. Daarna mag u 30-45 minuten relaxen of slapen.

Acupuncturisten passen diverse technieken toe, maar de meest kenmerkende is het prikken met dunne, steriele naaldjes. Er bestaat ook laseracupunctuur. Soms wordt bij het prikken warmte gebruikt, opgewekt door een smeulend kruid (moxa) of door een speciale lamp. De therapeut stelt de diagnose onder meer door je polsslag te voelen, je tong te bekijken en je huid te bekloppen (palperen). Omdat de therapeut als doel heeft om jouw totale gezondheidstoestand weer in balans te brengen, zal hij of zij je vaak met verschillende methoden en adviezen behandelen.
Wat kan acupunctuur voor mij betekenen?

Acupunctuur is in staat om een breed scala aan klachten te behandelen. Ook totaal verschillende symptomen zoals jeukende ogen, veel piekeren en snelle vermoeidheid hebben een onderliggend verband.

e geneeswijze Zhen Jiu (letterlijk: ‘prikken’, van naaldjes en ‘branden’, van kruiden) ontwikkelde zich al duizenden jaren geleden in China en bereikte van daaruit ook Japan. Al in de 17de eeuw maakten de Nederlanders er kennis mee via hun handelspost op het Japanse eilandje Deshima. De Nederlandse arts Willem ten Rhijne bedacht toen het woord ‘acupunctuur’, een samenstelling van het Latijn acus (naald) en pungere (prikken, steken).

推拿按摩

Tui Na Massage

Tui Na Massage, Chinese massage werkt diep door in het spierweefsel, botten en pezen maar ook in het zenuwstelsel. Een goede Tui Na massage zorgt er namelijk voor dat ‘Qi’ energie weer vrij door je lichaam kan stromen.

Acupuncturist en Tuina specialist IN HAARLEM
Acupuncturist en Tuina specialist IN HAARLEM

Tuina (spreek uit: twiena) is een Chinese massagetechniek uit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG), die al zo’n 2200 jaar wordt beoefend. De therapeut masseert door te duwen, kloppen en knijpen met vingers, handpalmen, vuisten en ellebogen.

Wat is TuiNa?

TuiNa is naast acupunctuur en kruiden één van de therapieën van de Chinese geneeskunde, ofwel de Traditional Chinese Medicine (TCM). Tegenwoordig heeft bijna elk Chinees ziekenhuis zijn eigen TuiNa afdeling met verschillende richtingen, zoals kinder TuiNa, volwassenen TuiNa, orthopedische en cosmetische TuiNa.
Oorspronkelijke kende TuiNa verschillende stijlen. Enkele tientallen jaren geleden werden de diverse over China verspreide stijlen tot een zeer complete therapievorm bij elkaar gebracht in wat we tegenwoordig TuiNa therapie noemen. In het Chinese universitair medisch onderwijs neemt de TuiNa studie en praktijk een belangrijke plaats in. In 1987 werd de Chinese TuiNa Association opgericht. De combinatie van TuiNa en acupunctuur komt steeds vaker voor en zien we groeien in China, de V.S. en Europa. Nederlandse beroepsvereniging Zhong.